Kabak Kemane ve Teke Yöresi Kültürü

Kabak Kemane yapım işiyle uğraşan Emekli Öğretmen Tahsin Yarar, Teke Yöresinin kültürünü gelecek nesillere aktarmak istiyor. Yaklaşık 30 yıldır Teke Yöresine ait Telli Çalgı imalatı yapan Yarar, kendi evinin altındaki atölyede Kabak Kemane, Cura ve Bağlama yaptığını açıkladı.

Emekli olmadan önce öğretmenlik mesleği yanında çalgı yapımı konusunda birçok araştırma denemeler yaptığını dile getiren Yarar, Kültür Bakanlığı tarafından kendisine ‘Kabak Kemane yapımı ile Geleneksel Elsanatları Sanatkarı çalma’ ve ‘Mahalli Sanatçı’ ünvanı verildiğini kaydetti.

Kabak Kemane


Teke Yöresi Kültürü Burdur da Yaşamaya Devam Ediyor

Yarar, kabak kemane hakkında şu bilgileri verdi. “Orta Asya’ya dayanan ve kabak kemane adını almasının sebebi ise ses teknesinin ka-baktan dolayı olmasıdır. Kabak kemane yapımında ses teknesinde kabak, sap kısmında ise ak meşe, ardıç gibi ağaçlar kullanıyoruz.

Bu yöre Teke Yöresi, Teke Yöresi denilince Yörük kültürü akla geliyor. Yörükler göçebe ol-duğu için bulunduğu yere hasretlik çekiyor. Kabak kemane gurbet havaları ile çalındığı için güzel bir müzik oluşuyor.

Kabak kemane kaybolmaya yüz tutmuş bir çalgı olduğu için, bu çalgıyı canlandırmak ve yeni nesillere aktarmak için verdiğimiz kurslar ile öğrencilerimize öğretiyoruz.”

Kabak Kemane sesinin çok etkili bir ses olduğunu dile getiren Yarar, bazı hastaların bu sesle tedavi olabileceğini sözlerine ekledi. Detaylı bilgi için Buraya Tıklayınız

Turgay Dinler

Yorumlar